Na výpravách s Jiřím Peňásem

Na výpravách Jiřího Peňáse, popáté Výpravách téměř epochálních (Edice Echo, 2024), na knize nyní čerstvě Echem vydané k naší i k všeobecné potěše, podílí se Knihovna Petra Pitharta také jako spoluvydavatelka. 



foto Daniel Soural

…P. P., spolu s Janem Vítem a Danielem Souralem (který na fotografii výše nepřítomen, protože u fotoaparátu), rovněž jako přímí účastníci jedné z výprav vedených Jiřím Peňásem v minulém roce – šli jsme na Bílou horu, na místo obtěžkané dějinnou pamětí, jak zde v nepřipravené kustodské roli (foto níže) předloženo náhodné, leč vnímavé výpravě jedné pražské 5. B.

foto Daniel Soural

…jak lze i tento příběh z cest nalistovat v právě vydané knize, s Pithartovou předmluvou, v níž je náš poutník J. P. – kontemplující poutník křížem krážem krajinou domova i naší středoevropskou oikuménou -, nikoliv neprávem nazván “chodícím vědomím a svědomím”. Neboť je to J. P., který v cílech svých cest (na místech jako významových topoi) rozkrývá pod jejich současnou vrstvou/krustou i vrstvy minulé, povětšinou námi opomíjené, zapomínané, novější historií leckdy nesentimentálně přejinačené, převyprávěné, i do placata znivelizované – v úslužné snaze vyhovět nejnovějšímu uživatelskému, resp. turisticko-mainstreamovému (“kudy.znudy”), jakož i myšlenkovému komfortu.

/jv/