K hladovce Jiřího Gruntoráda

Nedávno před Úřadem vlády – zprava Jiří Gruntorád, zleva John Bok 

Počínaje výročním dnem 17. listopadu 2023, od 17 hodin, zahájil jedenasedmdesátiletý Jiří Gruntorád – za komunistického režimu jeden z tuzemských vydavatelů samizdatové literatury, signatář Charty 77, člen Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, v letech 1980-84 vězněný za “podvracení republiky”, zakladatel a dnešní ředitel knihovny samizdatové a exilové literatury Libri prohibiti – před Úřadem vlády ČR protestní hladovku, zasazující se o pozornost k důstojnosti někdejších odpůrců komunistického režimu v Československu, nejen tedy písničkáře Karla Charlieho Soukupa, jehož kauza je tu zástupná pro širší problém… podrobněji dále: Komplexní důvody pro svou hladovku (také Johna Boka, který se k hladovce vzápětí přidal) a opravná vyjádření k některým zavádějícím článkům v médiích i na sociálních sítích a trvajícímu nedorozumění (neporozumění?) ze strany vládní exekutivy uvádí Jiří Gruntorád v textu rozesílaném 16. prosince, primárně okruhu signatářů Charty 77: Dobře míněná hladovka. Považujeme za nezbytné tento shrnující text zde uveřejnit. 

K hlasům, které kolem Gruntorádovy (et al.) hladovky zaznívají, zveřejňujeme doprovodnou mailovou korespondenci Petra Pitharta s hlavním aktérem: 


Vážený pane Gruntroráde, 
vrátil jsem se právě z lázní, které mne ale na nohy nepostavily, což ani nemohly… 
Chci tím říci, že bych jinak přišel aspoň na chvíli k vám před Strakovku, a dal tím najevo souhlas s vaším počínáním. (Čárlího Soukupa jsem poprvé a naposledy viděl a slyšel “tenkrát”, na koncertě v bytě Jiřího Dienstbiera v Podskalské. Bylo to syrové, naprosto autentické… “te-le-vi-ze in-ter-vize…kra-so-brus-le-ní…” Utkvělo mně to jako zvukový podkres tehdejší všeobecné zblbělosti před televizory a společenské netečnosti, vůči kterým jsme se tehdy vymezovali.  
Děkuji Vám. 

Petr Pithart
21. 11. 2023

P. S. Sám Jurečka za to nemůže. Můžeme za to všichni. Nemyslím, že zrovna Vy…
P. P. S. (Knihovna PP)P.P.S. (Knihovna PP): Videoklip popěvku Charlieho Soukupa “Televize”



Milý a vážený pane Pitharte,

děkuji za Vaše psaní. Byl bych raději, kdyby lázně přinesly nějaké zlepšení.

Také Vám děkuji za vzpomínku na Charlieho koncert. Ano, on je mimořádně autentický člověk, sůl země.

A také s Vámi souhlasím, že Jurečka za to nemůže, nemůže za to ani Vít Rakušan, ale byla to ta „poslední kapka“. Takže věci se daly do pohybu a můžeme jim (paradoxně?) poděkovat. Ještě doporučuji Vaší pozornosti článek Adama Drdy zde https://www.bubinekrevolveru.cz/co-ukazal-gruntoraduv-protest. Budu rád, když ho pošlete lidem, kteří mají pochybnosti o „mém činění“. Vím, že tací jsou, několik lidí se mi už ozvalo s dosti příkrou kritikou.
Pěkně zdravím s přáním všeho dobrého,

Jiří Gruntorád 
29. 11. 2023



Vážený a milý pane Gruntoráde, tak jste to ani nemohl dopředu předvídat: byl to nakonec majstrštyk! Nemuseli Vás ani nacpat do nemocnice nebo ohřívat plynovými lampami… Všechno se v přehledném čase srozumitelně vyjevilo. Včetně trapností v počínání vlády. Patří k tomu i velmi instruktivní text kolegy Drdy, který už rozesílám. Dík ovšem patří i přiskočivším přátelům Johnovi a Petrovi P.. Jste holt frajer, jste frajeři. Moc si Vás vážím. 

S úctou Petr Pithart
30. 11. 2023


Knihovna Petra Pitharta ve svých zakládajících členech, sama o sobě partnerská vůči Gruntorádově paměťové instituci Libri Prohibiti, vyslovuje uznání a souhlas s přiznaným “činěním” ředitele LP, dotvrzuje jeho zprávu z 16. 12., nakolik se zasazuje o přiznání důstojnosti pro někdejší odpůrce komunistického režimu, zvláště těm, kteří se nezaviněně dostali jako oběti do svízelné sociální situace… My, rovněž bývalí “provozovatelé” samizdatových aktivit, editoři, vydavatelé i distributoři, resp. signatáři Charty 77 připojujeme se tam, kde je zjednávána paměť pro nejstarší, iniciátorskou složku dnešní občanské společnosti

Ivan Chvatík, Jan Vít
17. 12. 2023