Ukrajina… Ukrajina !

Po sobotě 24. února vstoupila Putinova válka v Ukrajině do třetího roku: dva roky trvá ukrajinská obrana nejvýchodnější hranice evropské civilizace proti ruskému barbarismu. 

Poté, co v minulém roce nedosáhla ukrajinská protiofenzíva předpokládaných operačních cílů, fronta v celé své délce až na výjimky (naposled ovládly ruské síly po tvrdých bojích Avdijivku) stagnuje, resp. obě strany se podél linie fronty vyčerpávají v opotřebovávacích střetech. Rusko přitom pokračuje ve vzdušných útocích na “strategické cíle” na ukrajinském území – tj. na objekty civilní infrastruktury, na obilná sila, bytové komplexy, nemocnice, školy, nádraží, nákupní centra…, s tomu úměrnými ztrátami na lidských životech a celkovou devastací země.

V nastalém válečném patu a neutuchajícím ukrajinským odhodláním bojovat se stává stále naléhavou potřeba vojenské pomoci ze strany Západu – aktuálně stíhacích letounů F-16 pro alespoň částečnou vzdušnou kontrolu nad Ukrajinou a koordinaci s pozemními operacemi, dále systémů protivzdušné obrany, plynulého doplňování dělostřelecké munice… nedostává se dosud slibovaných tanků, obrněných transportérů… Kromě pomoci vojenské zavazuje nás bojující Ukrajina (jejím symbolem je socha Matky vlasti nad Kyjevem, s obnaženým mečem a namísto někdejších sovětských výsostných znaků legitimovaná ukrajinským trojzubcem) k pokračující podpoře politické, hospodářské, finanční…           

Ani ve stávající situaci, s bolestí nad těžkými ztrátami v řadách ukrajinských bojovníků, zabitými a odvlečenými dětmi a rozvrácení země válkou, neopadá ze strany civilního obyvatelstva většinová podpora dalšího vedení boje, s vizí konečného vítězství, ze kterého by Ukrajina vyšla jako suverénní a svobodná země. Putinova představa míru se oproti tomu evidentně opírá o trvalou anexi 18 % “vyválčeného” ukrajinského území coby potenciální platformy pro další agresi, dále ohrožující integritu Ukrajiny a představující stejnou hrozbu i pro Evropu dál na západ a na jih, v amoku velmocenské obnovy někdejšího sovětského impéria.

V tomto kontextu zde publikujeme petici Paměti národa “Společně za Ukrajinu”, kterou se občané Evropské unie obracejí na své politiky s požadavkem další, zesílené podpory bojující Ukrajiny… pokud byste se sami chtěli připojit, případně upozornit své evropské přátele:
https://www.ipetitions.com/petition/european-appeal-for-ukraine-with-deep-concern-2
https://european-appeal-for-ukraine.com/

Petice byla představena v sobotu odpoledne na Staroměstském náměstí v Praze na manifestaci na podporu Ukrajiny