Alexej a Julija

Za pokračujících obstrukcí, ještě chvíli předtím v márnici, než odtud byly vypraveny ostatky Alexeje Navalného k pátečnímu popolednímu obřadu v chrámu Ikony Matky Boží v moskevské čtvrti Marjino, se tisíce ruských občanů rozloučilo s Alexejem Navalným na jeho poslední cestě. Stály za bariérami, které sem byly instalovány, na tvářích viditelné projevy účasti a žalu, dokonce odtud výkřiky “Rusko bez Putina!”, “Nevzdáme se!” (zadrženo přitom bylo ke stovce těchto “smutečních hostí”). Vykopaný, narychlo zaházený hrob na Borisovském hřbitově, u něhož Navalného matka zůstala až do poslední lopaty hlíny, je od té doby navštěvován četnými příchozími, aby jej pokrývali květinami. Přibližně ve dvaceti ruských městech jsou na improvizovaných místech u Navalného fotografií zapalovány svíčky a vrší se živé květiny; také tady se zatýká.

Julija Navalná s projevem před Evropským parlamentem 28. února 2024 (zcela vpravo maltská politička Roberta Metsola, předsedkyně Evropského parlamentu) 

Navalného vdova Julija se s Alexejem rozloučila na sociálních sítích, zůstávajíc zatím z bezpečnostních důvodů v zahraničí, aby se snad nestala i ona obětí pomsty ze strany toho, jehož v projevu před Evropským parlamentem nazvala jmenovitě krvavým vrahem.
O Juliji nastupující na Alexejevovo místo píše Jefim Fištejn, Svatá Julija porážející draka – zde